Khamis, 16 Julai 2009

Projek bermasalah di Chegar Perah

Pada bulan Jun 2009, bersama SUK PAS Lipis, kami berkesempatan melawat Kg. Chegar Perah. Kampung ini berjiran dengan Kg. Aur Gading dan Felda Chegar Perah. Dulunya, penduduk menggunakan keretapi untuk ke bandar Lipis atau ke Padang Tengku. Kini, sudah disediakan jalan kecil berturap samada melalui Bukit Betong atau Kg. Kechau Tui.

Mengikut seorang penduduk yang kami temui, kampung tersebut memerlukan perhatian dari wakil rakyat dan kerajaan. Kes yang kami lawati pada hari itu ialah sebuah rumah ibu tunggal yang dirombak oleh Umno bagi tujuan membina semula secara gotong-royong. Namun, selepas `sesi gotong-royong’ tersiar di akhbar Sinar Harian, pembinaan rumah tersebut terbengkalai. Antara puncanya ialah peruntukan lambat diterima bagi membeli bahan-bahan binaan.

Projek bermasalah yang saya mahu nyatakan di sini ialah kemudahan bekalan air bersih bagi kampung tersebut. Menjelang PRU 12, pihak yang mendapat projek telah menjalankan kerja pemasangan paip air beserta meter di setiap rumah. Mereka menggunakan sumber air yang berpunca dari dalam tanah (ground water) di suatu tapak yang dipilih. Umno/Bn sendiri mempromosikan projek ini dan menjadikan ia bahan kempen sempena pilihan raya tersebut.

Namun, apa yang berlaku, projek ini terbengkalai (selepas siap). Penduduk menghadapi masalah untuk menggunakan air yang dibekalkan tanpa dirawat terlebih dahulu. Menurut penduduk, jika mereka mandi dengan menggunakan air tersebut, badan tidak selesa dan rambut menjadi `keras’. Masalah ini telah dikemukakan kepada pihak yang bertanggungjawab, namun belum ada tindakan pembetulan atau penambahbaikan dilakukan. Projek ini difahamkan menelan kos yang tinggi.

Kami telah merujuk kepada seorang ahli kimia, Prof. Md Pauzi Abdullah mengenai perkara ini. Menurut beliau, jika mahu menggunakan telaga atau air bawah tanah, tempat yang hendak digali atau digerudi perlu diselidiki dari segi kualiti air dan komponen logam yang terkandung dalam tanahnya. Katanya, jika di situ terdapat air jenis liat (hard water), pengguna akan mendapati sabun tidak berbuih sewaktu membasuh. Ini kerana, terdapat kandungan kalsium dan magnesium yang terlarut di dalam air tersebut.

Jika di dalam tanahnya mengandungi logam-logam atau mineral seperti besi dan Manganese, pengguna air akan mendapati badan mereka dilitupi oleh selaput yang berpunca dari mendakan seperti karat atau `stain’. Jika air itu digunakan untuk membasuh, kesan kotor ini akan jelas kelihatan pada pakaian.

Projek air yang bermasalah ini perlu diselesaikan. Wang rakyat telah habis digunakan. Apakah pihak yang menawarkan tender tidak membuat kajian kesesuaian tapak dan kualiti air bawah tanah sebelum memulakan projek ? Atau ada misteri lain yang perlu dibongkar ? Wahai YB dan bakal YB, turunlah ke kampung ini untuk mencari jalan penyelesaian.

1 ulasan:

  1. Salam ziarah,

    Zaman orang berniaga kapal selam ni, rupenyer masa'aloh gini masih wujud?

    almankaraqi.blogspot.com

    BalasPadam

 

blogger templates | Make Money Online