Rabu, 20 Mei 2009

PELIK TAPI BENAR.

SEBENARNYA DAH LAMA NAK KELUAR CITER NI.TAPI MACAM MACAM HAL  MENGHALANG. PENULIS  CUMA INGIN BERKONGSI KEAJAIBAN DAN KEKUASAAN TUHAN YANG MAMPU MELAKUKAN APA SAHAJA  JIKA DIA  BERKEHENDAK.

CERITANYA TENTANG POKOK NANGKA YANG BERBUAH 3  MUSIM . ASALNYA PENULIS BELI ANAK POKOK DARI SEORANG PENJUAL BENIH POKOK DI  PASAR. MEMANG

 MENJADI KESUKAAN PENULIS MEMBELI DAN MENANAM POKOK YANG AGAK BARU DAN PELIK. PENULIS DI FAHAMKAN OLEH PENJUAL  BAHAWA  ANAK POKOK INI JENIS NANGKA YANG TIDAK BERGETAH.  SETELAH DI TANAM LEBIH KURANG 2 TAHUN POKOK TADI MENGELUARKAN

 BUAH.PENULIS BERSYUKUR PADA ALLAH KERANA POKOK YANG DI TANAM TADI

 MENGELURKAN BUAH YANG AGAK BESAR. PENULIS TIDAK SABAR MENUNGGU BUAH TADI MASAK DAN INGIN MELIHAT ADAKAH BETUL  NANGKA YANG ADALAH  DIKATAKAN OLEH PENJUAL POKOK DULU ADALAH NANGKA TIDAK BERGETAH.

BILAMANA BUAHNYA SUDAH MASAK  PENULIS BERSAMA IBU MEMETIK BUAH

 TERSEBUT. RUPANYA NANGKA YANG DI KETAKAN TIDAK BERGETAH TADI MASIH JUGA BERGETAH. HAMPA  JUGA HATI . TERUS TERDETIK DALAM HATI BAHAWA PENJUAL  ANAK POKOK  ITU PENIPU. APAPUN TERJADI KEPADA POKOK NANGKA ITU  PENULIS REDA’. SEKURANG KURANGNYA POKOK ITU MASIH BERBUAH DAN BUAHNYA AGAK BESAR.

SELANG BEBERAPA BULAN PENULIS SEKALI DIGEMPARKAN OLEH IBU BAHAWA POKOK NANGKA ITU   MENGELUARKAN HASIL  PADA MUSIM YANG KEDUA DAN BUAHNYA  AGAK LEMBEK ISINYA SERTA MEMPUNYAI SEDIKIT RASA CEMPEDAK. 

 PENULIS TAK TAHU APAKAH SEBABNYA TERJADI SEDEMIKIAN. MUNGKIN FAKTOR PENDEBUNGAAN . KALI INI BUAHNYA KECIL SEDIKIT DARIPADA BUAH MUSIM PERTAMA TADI. SEKALI LAGI PENULIS REDA’ DENGAN APA YANG TERJADI.


PENULIS MERASAKAN INILAH BUAH YANG BERBUAH DARI POKOK  ITU DAN AKAN

 BERKEKALAN KAMI SEKELUARGA MENAMAKAN  POKOK  NANGKA CEMPEDAK  BUKAN CEMPEDAK NANGKA KERANA BUAHNYA SEPERTI NANGKA TETAPI BERASA CEMPEDAK. TETAPI SEKALI LAGI PENULIS DAN KELUARGA  BERASA HAIRAN DENGANBUAH YANG DIHASILKAN PADA POKOK YANG SAMA PADA MUSIM KETIGA . KALI INI BUAHNYA BETUL BETUL BUAH CEMPEDAK. DARI SEGI RASA DAN RUPA MEMANG ASLI CEMPEDAK.


RUPANYA KEHAIRANAN DAN KEPELIKKAN POKOK ITU TIDAK TERHENTI DI SITU SAHAJA . IANYA BERBUAH TIGA MUSIM TADI BERULANG ULANG MENGIKUT TURUTAN MUSIM SEPERTI CERITA DIATAS SEHINGGA KE HARI INI. KEADAAN SEBAGINI  TELAH BERLARUTAN BERTAHUN TAHUN .SEINGAT PENULIS, SEWAKTU MEMBELI POKOK TERSEBUT PENULIS MASIH LAGI BELUM BERKAHWIN DAN SEKARANG SUDAH MASUK TAHUN KE 7 . MUSIM INI KALAU TAK SILAP BUAH

NYA BUAH CEMPEDAK.

ITULAH KERJA  ALLAH YANG MAHA PENCIPTA


INILAH POKOK AJAIB ITU.

1 ulasan:

  1. Sdr. Kie, sekiranya buah `nangka-cempedek' musim baru ada yang masak, tolong simpan bijinya. saya nak buat benih.

    Subhanallah ! Sebelum ini, di dalam al-Quran Allah menyuruh hamba-hambaNya supaya memerhatikan pelbagai buah-buahan yang bermacam rupa dan rasa. Dalam soal pendebungaan, Nabi SAW bersabda `Kamu lebih tahu dalam soal keduniaan kamu'.


    Perkembangan bioteknologi masa kini membolehkan manusia menghasilkan tumbuhan klon dan tumbuhan yang mempunyai genetik campuran. Di Wakaf Baru, Kelantan, saya pernah diberitahu tentang sepohon rambutan yang mempunyai dua variasi buah iaitu lekang dan tak lekang dari pohon yang sama.

    Begitu besar kekuasaan Allah SWT. Hinggakan di syurga nanti, penghuninya akan menikmati pelbagai buah yang rasanya sentiasa berlainan. Allahu Akbar !

    BalasPadam

 

blogger templates | Make Money Online